Troostcadeau Cadeau bedrijven Ondersteuning van collega's Samenwerken Herdenkingskaars Kaars Emotie op de werkvloer Dood

Troostcadeau voor bedrijven

Omgaan met rouw op de werkvloer - 5 waardevolle tips


Iedereen wordt in zijn leven geconfronteerd met het verlies van een dierbare. Dit zijn ingrijpende gebeurtenissen die helaas ook binnen uw organisatie kunnen voorkomen. Speciaal voor organisaties heeft SANA een troostcadeau ontwikkeld. Met een troostcadeau kunt u een medewerker die het moeilijk heeft laten weten dat zijn of haar collega's aan hem of haar denken en graag een steuntje in de rug willen bieden. Hieronder volgen vijf tips voor het omgaan met rouw in organisaties.

  1. Blijf in contact. Blijf in contact met de medewerker. Bel regelmatig om te vragen hoe het gaat. In contact blijven met het werk is erg belangrijk, zodat de drempel niet te groot wordt om terug te komen. Zorg ervoor dat de medewerker zich gewaardeerd voelt en niet het idee heeft dat u alleen belt om te zorgen dat hij of zij zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Het biedt structuur en helpt bij het wennen aan het leven na het verlies om weer onder de collega's te zijn.
  2. Geef ruimte aan emoties. Het kan moeilijk zijn voor de medewerker om zich kwetsbaar op te stellen. Schrik daarom niet als iemand zijn emoties de vrije loop laat. Dit hoort bij het rouwproces en kan opluchten. Het biedt troost als de omgeving op de hoogte is van de situatie. Het is belangrijk om troost te vinden bij collega's zonder veroordeling.
  3. Laat weten dat u klaar staat voor de ander. Het kan voor de collega in kwestie moeilijk zijn om anderen om hulp te vragen. Laat de medewerker weten dat u voor hem of haar klaar staat. Schroom ook niet om zelf het gesprek te beginnen over wat er is gebeurd. Zo geeft u de ander de ruimte om erover te praten en wordt de drempel lager.
  4. Bied een luisterend oor. Een luisterend oor biedt troost op de werkvloer. De ander de kans geven om te vertellen over het verlies en wat dit met hem of haar doet, kan helpen bij de verwerking. Samen mooie herinneringen delen biedt troost en zorgt ervoor dat de ander zich gehoord voelt.
  5. Verwijs door naar extra ondersteuning binnen of buiten de organisatie als dat nodig is. Het omgaan met verlies kan moeilijk zijn. Soms is er extra ondersteuning nodig om hiermee om te gaan. De duur van rouw is voor iedereen anders. Meestal voelen mensen zich na een jaar beter. Als dit niet het geval is en de rouw nog steeds even moeilijk voelt als een jaar geleden, kan er sprake zijn van een complexe rouwstoornis. Twijfel dan niet en vraag of de medewerker behoefte heeft aan extra ondersteuning. Als een medewerker zich gehoord en gesteund voelt door collega's, wordt de werkplek een veilige omgeving.

Als een werknemer zich gehoord en gesteund voelt door collega’s wordt de werkplek een veilige omgeving. Door als collega’s vooral te luisteren en niet bang te zijn om vragen te stellen voelt de ander zich gehoord en gezien tijdens zijn rouwproces. Iedereen doorloopt een ander proces, maar voor iedere werknemer geldt dat rouw op het werk aandacht verdient.

 

Heeft u een vraag?

Voor aangepaste of grote bestellingen van onze troostcadeau's voor uw bedrijf kunt u altijd contact met ons op nemen via ons contact formulier of via info.sanadesign@gmail.com.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.